Welke machinetypen zijn er?

Elk reinigingsvraagstuk is verschillend en vraagt een eigen benadering. De keuze voor een machine wordt uiteindelijk bepaald door analyse van de componenten, het proces waarbinnen de behandeling moet plaatsvinden en het gewenste eindresultaat. Uiteindelijk blijkt of een standaard reinigingsmachine voldoende is of dat er een reinigingsmachine op maat ontwikkeld dient te worden. Metalas reinigingsmachines bieden een efficiënte en kostenbesparende oplossing voor uw reinigingsvraagstuk. Dit allemaal met milieuvriendelijke, waterige oplossingen zonder gebruik te maken van oplosmiddelen! Reinigen met een mengsel van water en een reinigingsmiddel wordt overigens steeds breder toepasbaar en economisch interessanter. Een groot bijkomend voordeel is ook dat het milieu nog eens minder wordt belast. De volautomatische en volledig gesloten Metalas machines hebben zonder enige twijfel een positieve invloed op uw proces,  productkwaliteit en efficiency en stellen u in staat uw zorgvuldig vervaardigde componenten schoon (echt schoon!!) af te leveren.

Bij het bepalen van de juiste machine kan worden gekozen uit de volgende typen.

 • Horizontale sproeireinigingsmachines.
  Hierbij draaien de onderdelen in het horizontale vlak rond en worden zij omgeven door sproeipijpen. De reinigingsvloeistof wordt op de bewegende onderdelen geprojecteerd. Binnen dit concept kennen we twee modellen:
 • Model bovenlader, waarbij de machine wordt beladen via een deksel aan de bovenzijde van de machine.  Deze machine wordt toegepast in werkomgevingen waar incidenteel kleinere onderdelen (tot 500kg) moeten worden behandeld. De behandeling bestaat uit slechts één processtap.
  Binnen het Metalas productenpakket wordt dit model aangeduid met de naam TOP.
 • Model voorlader, waarbij de machine wordt beladen via een deur  aan de voorzijde van de machine.  Deze machine wordt toegepast in werkomgevingen waar regelmatig grotere onderdelen moeten worden behandeld. De machine is uitgerust met één vloeistoftank. Het standaard beladingsgewicht is 1000kg maar dit kan eenvoudig worden vergroot. De behandeling bestaat uit slechts één processtap.
  Binnen het Metalas productenpakket wordt dit model aangeduid met de naam SOLO.
 • Meer-tank proces machines.
  Machines van het model voorlader, echter uitgerust met twee of meer vloeistoftanks.  Deze machine wordt toegepast in omgevingen waar onderdelen meervoudige behandelingen achter elkaar moeten ondergaan. Denk hierbij aan een proces ontvetten – naspoelen waarbij een onderdeel na het ontvetten moet worden nagespoeld met alleen water. Een ander voorbeeld is het proces fosfateren – spoelen – naspoelen met gedemineraliseerd water,  waarbij onderdelen een fosfaatlaag krijgen voor een betere hechting van een laklaag. Buiten de gewone spoeling wordt een tweede spoeling met gedemineraliseerd water uitgevoerd om de vorming van vlekken (door kalk) te voorkomen.
  Binnen het Metalas productenpakket wordt dit model aangeduid met de naam MULTI .
 • Tunnel wasmachines.
  Deze machines vinden we vaak terug in geautomatiseerde productie-omgevingen of bij productie processen met een continue aanvoer van producten. Zij zijn voorzien van een lopende band met een zeer open structuur. De te behandelen componenten worden middels een robot of handmatig op de lopende band geplaatst, welke onderdelen door het behandelingsproces leidt. Dit proces kan een meervoudige behandeling zijn, zoals ontvetten – naspoelen – drogen maar ook een enkelvoudige behandeling zoals conserveren.
  Binnen het Metalas productenpakket wordt dit model aangeduid met de naam TUNNEL.
 • Verticale precisiereinigingsmachines.
  In deze machines draaien de onderdelen in het verticale vlak rond en kunnen naar keuze tijdens de rotatie gedeeltelijk ‘onder water’ worden gedompeld. We spreken hierbij in feite over een combinatie van sproeireinigen en dompelreinigen, waarmee een zeer grondig en nauwkeurig reinigingsresultaat kan worden bereikt wat bekend staat onder de naam precisiereinigen. Deze methode is vooral geschikt voor complexe onderdelen met inwendige kanalen en blinde gaten welke met normaal sproeireinigen moeilijk te bereiken zijn, of voor het reinigen van producten waarbij aan de reinheid van het oppervlak en inwendige delen hoge eisen worden gesteld.  De behandeling vindt in één ruimte plaats. Het is hierbij ook mogelijk om een meervoudige procesreiniging uit te voeren zoals ontvetten – spoelen – ultrasoon reinigen – spoelen – (vacuum-)drogen. 
  Binnen het Metalas productenpakket wordt dit model aangeduid met de naam SINGLE CHAMBER .
 • Ultrasoon reinigingssystemen
  Voor complexe onderdelen die op moeilijk bereikbare plaatsten gereinigd moeten worden of voor het verwijderen van hardnekkige verontreiniging (zoals koolaanslag) is ultrasoon reiniging een oplossing. Bij ultrasoon reiniging wordt vloeistof door elementen met een zeer hoge trillingsfrequentie in trilling gebracht waardoor kleine vacuüm belletjes ontstaan, welke vervolgens weer imploderen (cavitatie). De kracht die daarbij vrijkomt zorgt ervoor dat verontreinigingen aan een oppervlak loskomen. Een ultrasoonreinigingsbad kan uitgevoerd worden met een korf en een goederenlift. Met behulp van een oscillerende beweging in het bad kan het reinigingsresultaat geoptimaliseerd worden.
  Binnen het Metalas productenpakket wordt dit model aangeduid met de naam Metalas ULTRASOON.
 • Dompelspoel installaties.
  Het dompel-spoel principe berust op het verticaal op- en neer bewegen van onderdelen in een bad gevuld met reinigingsvloeistof, ook wel agiteren genoemd. Een voordeel van het dompel-spoelreinigen is dat de te behandelen onderdelen zich in zijn geheel in de vloeistof bevinden. Moeilijk bereikbare plaatsen van het onderdeel zullen dus altijd in contact komen met de reinigingsvloeistof. Indien dit wordt verlangd kan de vloeistofspiegel ook worden doorbroken door de slaglengte van de agitatie te variëren. Hiermee wordt de spoelende werking van de reiniging geïntensiveerd.
  Wanneer een meervoudige procesreiniging wordt verlangd, worden meerdere baden / reservoirs naast elkaar in lijn opgesteld.
  Binnen het Metalas productenpakket wordt dit model aangeduid met de naam Metalas DOMPELSPOELMACHINES.
 • Machines gebouwd naar klantspecificatie
  Wanneer een product niet met een standaard machine kan worden behandeld kan een installatie worden ontworpen welke deze behandeling wèl mogelijk maakt. Dit kan variëren van een machine welke “rond een product wordt gebouwd” tot een ‘relatief standaard machine’ met een productspecifieke sproei-opstelling.
  Binnen het Metalas productenpakket wordt dit model aangeduid met de naam Metalas SPECIAL.

Metalas machines werken automatisch en zijn gesloten systemen. Hierdoor bieden zij een efficiënt en kostenbesparend alternatief voor handmatig reinigen, dat bovendien veilig is en een uitstekend, milieuvriendelijk en duurzaam alternatief vormt voor schadelijke oplosmiddelen.

leidraad-fotos-1

< terug naar ‘Leidraad bij uw keuze’ >